Forbes Dergisi seyahat yazarı Joe Yogerst, Türkiye'nin zengin müze koleksiyonlarına dikkat çekerek, hem klasik hem modern sanatların birleştiği 10 olağanüstü müzeyi tanıttı ve Türkiye'nin zengin tarihî ve sanatsal mirasının altını çizdi. "Türkiye'nin Gizli Kalmış 10 Harika Müzesi" makalesinde BAKSI MÜZESİ ilk sırada yer aldı.
GELENEKSEL SANATLARI CANLANDIRAN BİR MERKEZ
Listesinde Baksı Müzesi'ne ilk sırada yer veren Yogerst, Doğu Anadolu'nun etkileyici tepelerinde yer alan müzenin modern Türk sanatı ile geleneksel el sanatlarını birleştirdiğini vurguladı. Baksı Müzesi'ni "geleneksel sanatları canlandıran bir merkez" olarak tanımlayan Yogerst, kadınlar ve gençler için düzenlenen atölyeler ile unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının da yaşatıldığını ifade etti.
Müzenin fütüristik mimarisini uzay gemisine benzeten yazar, uzak bölgede yer almasına rağmen konukların rahat vakit geçirmesi için sunulan konukevi ve restoran gibi hizmetlerin de altını çizdi.
Türkiye'nin farklı bölgelerinden özenle seçilen "Türkiye'nin Gizli Kalmış 10 Harika Müzesi Listesi" kültürel mirasımızı ve çeşitliliğimizi yansıtırken, sanatın metropollere sığmayan sınır tanımaz yönünü de ön plana çıkardı.
BAKSI MÜZESİ: Doğu Karadeniz'de, Bayburt'un 45 km dışında, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde yükseliyor, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer veriyor. Müze projesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi.
Baksı Kültür Sanat Vakfı 2005 yılında kuruldu, 2010 yılında ise Baksı Müzesi kapılarını açtı. Başta sanatçılar olmak üzere pek çok gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü, 2014 yılında "Avrupa Konseyi Müze Ödülü"nü aldı. Aynı yıl Prof. Koçan'a TBMM Onur Ödülü verildi. Son olarak Ocak 2025'te ünlü iş ve yaşam dergisi Forbes,"Radar altındaki 10 muhteşem Türk Müzesi" başlığı altında Baksı Müzesi'ne ilk sırada yer verdi.