ARDAHAN'ı geçerken değil bizzat giderek, gezerek ve görerek keşfetmelisiniz. Hatta en az iki kere gitmelisiniz. Neden mi?
Buyurun anlatayım...Yazı ve Fotoğraflar: @mehmet__yener_
ARDAHAN'IN TARİHİ VE İLÇELERİ
Bir zamanlar Kars'ın bir ilçesi olan ARDAHAN, 1992 yılında il olmayı başarmıştır. Doğu Anadolu bölgemizde yer alan tertemiz iklimi, verimli toprakları ile doğa harikası serhat bir şehrimizdir.
3000 yıllık görkemli bir geçmişi ile savaşlara ve barışlara konu olan Ardahan (eski adı Artan, Artaani) 1921 yılında Türkiye topraklarına katılmıştır.
Ardahan'ın güneyinde Göle, kuzeyinde Hanak, doğusunda Çıldır ve batısında Artvin/Şavşat ilçesi yer almaktadır. Kafkaslara açılan önemli bir kapı olan ARDAHAN'ın İLÇELERİ sırasıyla ÇILDIR, DAMAL, GÖLE, HANAK ve POSOF'tur.
DOĞU ANADOLU'NUN KARLAR ÜLKESİ
ARDAHAN'a 'İLK DEFA' kış mevsiminde gittiğinizde sizi beyaz bir örtü karşılar, "KARLAR ÜLKESİ' işte burası dersiniz. Hava durumu eksi 40 dereceleri gösterir ve şehir göz alabildiğine beyazdır.
Bu çok soğuk iklim sizi üşütüp hasta etmez çünkü insanların güleryüzü ve samimi misafirperverliği ile ısınırsınız ve bu sıcaklığı asla unutmasınız.
KURA NEHRİ'nin iki yakasına yayılmış olan olan Ardahan'ın merkezinden geçen nehrin uzunluğu 1515 km'dir. Üç ülke topraklarından geçen Kura Nehri, Göle'den başlar, Ardahan platosunda biriken sular komşu Gürcistan'dan geçerek kardeş ülke Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ne ulaşır.
DOĞU ANADOLU'NUN EN BÜYÜK İKİNCİ GÖLÜ 'ÇILDIR GÖLÜ'
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan ÇILDIR GÖLÜ, 123 kilometrelik alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir. Çevresi ise yaklaşık 60 km'dir.
Kışın tamamen buz tutan ve üzerinde turistik amaçlı kızakların hala kullanıldığı Çıldır Gölü, görülmesi gereken yerler arasında listede yerini alıyor. Son yıllarda buz pateni tutkunlarının da gözdesi haline gelen göl, hem yerli hem yabancı turistler için karlar ülkesinin cazibe merkezi olmayı başarıyor.
ÇILDIR GÖLÜ'NDE İLK DEFA SARI BALIK YEMELİSİNİZ.
Çıldır Gölü'nde 4 mevsim yapılan balıkçılık, yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağıdır. Özellikle kışın gölü kaplayan kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmak ise hala çok revaçta ve keyifli bir aktivite. Gölün en lezzetli balıklarından biri olan sazanın (yörede sarı balık olarak bilinir) mutlaka tadına bakmalısınız.
Edito: Çıldır ilçesinde bulunan Aktaş Gölü ise Gürcistan ile sınırdır ve hatta gölün yarısı Gürcistan sınırları içinde bulunmaktadır.
KAYAKSEVERLER İÇİN YALNIZÇAM KAYAK TESİSLERİ
Ardahan merkeze bağlı YALNIZÇAM KAYAK MERKEZİ kayakseverler için oldukça ideal bir alandır. Kayak merkezi 3 piste sahiptir, ana pistin uzunluğu 4 km'dir ve profesyonel kayakçılar içindir. Yan pistlerden biri 1,5 km uzunluğunda, diğeri ise 600 metre uzunluğundadır ve acemi kayakçılar için oldukça idealdir.
TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAYAK MERKEZLERİ içerikli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
#serhatardahan #kuranehri #ardahangöle #canardahan #baharçiçekleri #ilkbahar #anadolu #doğuanadolu #doguekspresi #ardahanüniversitesi #ilkdefagidiyorum #hayatkeşfedeğer